Bilgisayar Kitapları

Bilgisayar Kitapları


Bilgisayar, aritmetik veya mantıksal işlem dizilerini (berim) otomatik olarak yürütmek üzere programlanabilen dijital bir elektronik makinedir. Çağdaş bilgisayarlar, programlar olarak bilinen genel işlem kümelerini gerçekleştirebilir. Bu programlar, bilgisayarların çeşitli görevleri gerçekleştirmesi[ ... ]

Bilgisayar Kitapları


Bilgisayar, aritmetik veya mantıksal işlem dizilerini (berim) otomatik olarak yürütmek üzere programlanabilen dijital bir elektronik makinedir. Çağdaş bilgisayarlar, programlar olarak bilinen genel işlem kümelerini gerçekleştirebilir. Bu programlar, bilgisayarların çeşitli görevleri gerçekleştirmesini sağlar. Ayrıca bir bilgisayar sisteminin tam verimle çalışabilmesi için donanım, işletim sistemi ve çevresel cihazlara sahip olması gerekmektedir. Bu terim aynı zamanda bir bilgisayar ağı veya bilgisayar kümesi gibi birbirine bağlı ve birlikte çalışan bir grup bilgisayar anlamına da gelebilir.


Çok amaçlı endüstriyel ve tüketici elektroniği, bilgisayarları kontrol sistemi olarak kullanır. Örneğin mikrodalga fırınlar ve uzaktan kumandalar gibi basit özel amaçlı aygıtlar, endüstriyel robotlar ve bilgisayar destekli tasarım gibi fabrika aygıtlarının yanı sıra kişisel bilgisayarlar gibi genel amaçlı aygıtlar ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlar da dahildir. Bilgisayarlar, milyarlarca başka bilgisayar ve kullanıcıyı birbirine bağlayan internete de (genel ağ) güç sağlar.


Tarihteki ilk bilgisayarlar, sadece hesaplamalar için kullanılıyordu. Abaküs gibi basit elle işletilen araçlar, eski zamanlardan beri insanların hesaplama yapmasına yardımcı olmuştur. Sanayi Devrimi'nin başlarında, dokuma tezgâhları için gerekli olan kılavuz desenler gibi uzun sıkıcı görevleri otomatikleştirmek için bazı mekanik aygıtlar geliştirildi. Daha karmaşık elektrikli makineler, 20. yüzyılın başlarında özel eş hesaplamalar yaptı. İlk dijital elektronik hesap makinesi ise II. Dünya Savaşı sırasında geliştirildi. 1940'ların sonundaki ilk yarı iletken transistörleri, 1950'lerin sonlarında silisyum temelli MOSFET (MOS transistör) ve monolitik bütünleşmiş devre (IC) gibi çip teknolojileri izledi ve 1970'lerde mikroişlemci ve mikrobilgisayar devrimine yol açtı. Bilgisayarların hızı, gücü ve çok yönlülüğü, transistör sayılarının hızla artmasıyla (Moore yasasının öngördüğü gibi) o zamandan beri çarpıcı bir şekilde artmaktadır ve 20. yüzyılın sonları ile 21. yüzyılın başlarında Sayısal Devrim'e yol açmıştır.


Geleneksel olarak, çağdaş bir bilgisayar en az bir işlem öğesinden, tipik olarak bir mikroişlemci biçiminde bir merkezî işlem biriminden (CPU), bir tür bilgisayar belleğinden ve tipik olarak yarı iletken bellek yongalarından oluşur. İşlem öğesi, aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleştirir ve bir sıralama ve denetleme birimi, saklanan bilgilere yanıt olarak işlemlerin sırasını değiştirebilir. Çevresel aygıtlar arasında giriş aygıtları (klavyeler, fareler, oyun çubuğu vb.), çıktı aygıtları (monitörler, yazıcılar vb.) ve her iki işlevi de yerine getiren giriş/çıkış aygıtları (ör. 2000'li yılların dokunmalı ekranı) bulunur. Çevresel aygıt, bilgilerin dış bir kaynaktan alınmasına izin verir ve işlemlerin sonucunun kaydedilmesini ve alınmasını sağlar.


Etimoloji

Jacquard'ın doku tezgâhı ilk kurulabilir aygıtlardandır.

Oxford English Dictionary'e göre, bilgisayarın bilinen ilk kullanımı İngiliz yazar Richard Brathwait'in 1613 tarihli The Yong Mans Gleanings adlı kitabındaydı: "I haue [sic] read the truest computer of Times, and the best Arithmetician that euer [sic] breathed, and he reduceth thy dayes into a short number." Terimin bu kullanımı, bir insan bilgisayarı, hesaplamaları veya hesaplamaları yapan bir kişiyi ifade eder. Sözcük 20. yüzyılın ortalarına kadar aynı anlamda devam etmiştir. Bu dönemin ikinci yarısında kadınlar, erkek meslektaşlarından daha az ücret alabilecekleri için genellikle bilgisayar olarak işe alındı. 1943'te insan bilgisayarlarının çoğu kadındı.


Türkçe "bilgisayar" sözcüğünün kökeni ise, Türk bilgisayar mühendisi ve dilbilimci Aydın Köksal tarafından bilgi + say + -ar köklerinden türetilmiştir.


Amatörlerin, profesyonellerin ve öğrencilerin gün içerisinde sıklıkla kullandıkları bilgisayara dair pek çok kitap hazırlanıyor. Uçsuz bucaksız bir bilgi deryası olarak değerlendirilen bilgisayarın donanım, yazılım geliştirme, oyun programlama, görsel içerik hazırlama ve düzenleme gibi farklı alanlarında kendini geliştirmek isteyenlerin tercih edebilecekleri kitaplar bulunuyor. Bilgisayar kitapları alanında uzman akademisyenlerin ya da profesyonellerin imzasını taşıyor. Seçilen kimi kitaplar, örnek dosyaların yer aldığı CD veya DVD’leri de beraberinde getirebilirken yazarların yönlendirmeleri neticesinde internet üzerinden ulaşılabilecek kaynaklarda, görsel eğitim dokümanlarına da erişilebiliyor.


Öğrenciler İçin Bilgisayar Başlangıç Kitapları Hangileridir?

Lise ve üniversitelerde, öğrencilere yardımcı olması amacıyla öğretim görevlileri tarafından tavsiye edilebilen yayınların yanı sıra amatör ya da profesyonel olarak bilgisayar teknolojilerine meraklı bireylerin de kendilerini geliştirebilmelerine katkı veren kitaplar bulunuyor.


Bilgisayarı yakından tanımak isteyenlerin tercih edebilecekleri donanım mimarisi, mikroişlemci ve bilgisayar teknolojileri, klavye kullanım teknikleri, assembly dili, PC donanımı gibi kitaplar hazırlanıyor. Temel bilgilerden gelişmiş düzeye doğru uzanan formda hazırlanan kitaplar, bilgisayarla henüz tanışan kullanıcıların da rahatlıkla anlayabilecekleri dilde yayımlanıyor. Anakart, işlemci, RAM, ekran kartı, sabit disk, SSD gibi birimleri, tüm teknik ayrıntılarıyla ele alan ve zaman içerisindeki gelişimleriyle anlatan kitaplar, özellikle donanıma meraklı olanların ilgisini çekiyor.

İşletim sistemi ve network kitapları ise hem bireysel kullanım için hazırlanan hem de kurumsal amaçlarla değerlendirilen işletim sistemlerinin ve ağ bağlantılarının nasıl yapılandırılıp kullanılabileceğine dair detayları aktarıyor. Uygulamalı örneklerle zenginleştirilen yayınlar, kullanıcıların günlük yaşamda ya da iş hayatlarında başvurabilecekleri pratik yöntemleri de içerebiliyor.


Profesyoneller İçin Ne Tür Bilgisayar Kitapları Vardır?

PC ve diğer platformlar için kendi yazılımını geliştirmek isteyen profesyoneller için de çok sayıda kitap yer alıyor. Programcılığın temeli olan algoritma konusunu kapsamlı şekilde anlatan, programlama mantığının tam anlamıyla kavranabilmesini mümkün kılan yayınlar, aşama aşama proje geliştirme noktasında da ideal seçim hâline geliyor. Bilgisayar tutkunları ve profesyoneller, algoritmanın ardından son yıllarda yaygınlaşan nesne tabanlı programlamayı temel alan kitaplara yönelebiliyor.


Dağıtımı ücretsiz gerçekleştirilen oyun motorlarından destek alarak bilgisayar veya mobil cihazlar için oyun hazırlamayı planlayanlara rehberlik edebilecek nitelikte yayınlar da kullanıcılarla buluşuyor. En popüler oyun motorlarından Unity ve Unreal Engine için hazırlanan kitaplar, yalnızca kitap formatında olabildiği gibi interaktif eğitim setleri şeklinde de sunulabiliyor.


Fotoğraf ve video düzenleme konularında uzmanlaşmayı hedefleyenlere ise Adobe serisi programların anlatıldığı yayınlar tavsiye ediliyor. Bunların yanı sıra daha profesyonel mecralarda değerlendirilen 3ds Max, Catia, AutoCAD gibi çizim yazılımlarına özel hazırlanan bilgisayar kitapları da bilgisayar meraklılarına ve profesyonellere hitap ediyor.


Hangi Bilgisayar Kitapları Tercih Edilmelidir?

Onlarca bilgisayar kitabı arasından hangisinin tercih edilmesi gerektiği, doğrudan doğruya kullanıcıların uzmanlaşmak ya da bilgi sahibi olmak istedikleri alanlarla ilgili oluyor. Henüz lise veya üniversitede öğrenimine devam edenler, öğretim görevlilerinin önerileri doğrultusunda ekstra bilgisayar kitabı edinebiliyor. Bilgisayar donanım ve yazılımlarına meraklı olan bireyler ise ilgilerini çeken alanlarda birden fazla yayın takip ederek konuya dair her ayrıntıyı rahatlıkla yakalayabiliyor. Profesyonel olarak proje geliştiren ve ufuk açıcı örneklerle kendi projelerini zenginleştirmeyi planlayanlar da kitaplara ve eğitim seti biçiminde sunulan ürünlere yönelebiliyor. Anlatımlar doğrultusunda aktif olarak kullandıkları yazılımlara daha fazla hâkim olabilen profesyoneller, iş geliştirme ve proje hazırlama/yönetme süreçlerini, bilgisayar kitapları sayesinde hedeflenenden iyi yönetebiliyor.


Bilgisayar dünyasıyla ilgili kapsamlı bilgilerin bulunduğu kitaplar, aynı zamanda birer başvuru kaynağı şeklinde de değerlendirilebiliyor. Kullanıcıların her an yanlarında bulundurarak çalışmalarını verimli kılabilmelerine yardımcı olabilen bilgisayar kitapları, yeni sahipleri ile buluşmayı bekliyor.

Yazarlarımız