Çocuk Kitapları

Çocuk Kitapları


Çocuk kitabı nedir? Çocuk kitabı ne değildir?Çocukların gelişimini sağlamak, duygu ve düşüncelerini geliştirmek, zihinlerini daha yüksek noktaya çıkarabilmek gibi konuları ele alan kitap türleridir.Çocuk kitabı nedir? Aslında ne kadar basit bir soru değil mi?  Adı üzerinde çocuk kitabı. Çocukla[ ... ]

Kitap Türü


Boyama
Çizgi-Roman
Çizim
Dini
Eğitim
Hiciv-Mizah
Hikaye
Masal
Öğretim
Ön Eğitim
Öykü

Menşei


Yerli
Yabancı
Çeviri


Gösterilen: 1 ile 12 arası, toplam: 44 (4 Sayfa)

🟥 Çocuk Kitapları



Çocuk Kitapları

Çocuk kitabı nedir? Çocuk kitabı ne değildir?


Çocukların gelişimini sağlamak, duygu ve düşüncelerini geliştirmek, zihinlerini daha yüksek noktaya çıkarabilmek gibi konuları ele alan kitap türleridir.


Çocuk kitabı nedir? Aslında ne kadar basit bir soru değil mi?  Adı üzerinde çocuk kitabı. Çocuklar için kaleme alınmış, çocuklar için kurgulanmış ve çocuklar için yayımlanmış eserler. Hepimiz bu çerçeveden rahatlıkla bakabiliriz. Ama dilerseniz, gelin çocuk kitabı hakkında biraz daha derinlere inelim.


Çocuk kitabı nedir?

Akademik bir tanımlamayla açıklayacak olursak; çocuk kitabı, çocuğun ilgi ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılayan temel eserdir. Konusu, dili, resimleri, teması ve şekilsel özellikleri çocuklara yönelik hazırlanan kitaptır. Çocuk kitabının bir başka temel özelliği ise mizah yönüne sahip olmasıdır. Bu anlamda çocuk kitabı, çocuğun zevkle okuduğu veya okuyacağı eserdir.


Günümüzde maalesef çocuk kitabı veya çocuk edebiyatı adı altında birçok sakıncalı metinler içeren kitaplar yayımlanmaktadır. Çocuk kitaplarının ticari bir meta olarak görülmesi, ülkemiz açısından gelecek kaygısı oluşturan en sorunlu durumlardan birisidir. Gün geçmiyor ki herhangi bir haber bülteninde,  çocuk kitabı adı altındaki kitapların içeriklerinde ‘yuh artık’ dedirtecek cinsten sakıncalı unsurlar bulunmasın. Üstelik daha da beteri, bu tarz kitapların bizzat okullarda dağıtılması ve okul yoluyla çocuklara bulaştırılmasıdır.


Yukarıdaki nedenlerden ötürü çocuk kitabı tanımlamasının dikkatli ele alınması şarttır. Öncelikli olarak çocuk kavramı ele alınmalıdır. Çocuk edebiyatı makalemizde çocukluk için kategorilendirilen yaş gruplarını irdelemiştik. Buradan hareketle, çocuğun doğduğu günden ilgi duyacağı bütün kitaplar aslında çocuk kitabıdır. Bebeklik dönemi ile başlayan kitapla temas, çocukluk ve gençlik dönemiyle devam etmektedir.


Çocuk kitaplarının temel amaç çocuğun yaş grubuna göre gelişimini hedef almak olmalıdır. Çocuğun gelişimine katkı sağlamayacak bütün eserler çocuklar için gereksizdir. Çocuk kitapları çocuk gelişiminin birçok farklı yönünü içerisinde barındırmalıdır.


Çocuk kitabının temel amaçlarından bir başkası çocuğun ruhsal gelişimine katkı sağlamaktır. Çocuğun insanları, hayvanları ve doğayı algılamasına yardımcı olan içeriklerden oluşmalıdır. Duygusal ve kavramsal keşiflerini hızlandırmalı ve çocuğun kendisi ile çevresini tanımasında katkı sağlamalıdır.


Çocuk kitabının bir başka belirgin amacı ve özelliği de çocuğa okuma alışkanlığı katmasıdır. Çocukluk çağında edinim olarak elde edilemeyen okuma alışkanlığının ilerleyen zamanlarda kazanılması çok zordur. Bu nedenden dolayı çocuk kitabının en önemli amaçlarından birisi de okuma alışkanlığı kazandırmak olmalıdır. Kullanılan dilin sade ve akıcı olması, seçilen konunun sürükleyici ya da merak uyandırıcı olması, okuma alışkanlığının kazandırılmasında şarttır.

Kaynakça

  1. Çocuk kitabı nedir? Çocuk kitabı ne değildir?

Yazarlarımız